Laborvizsgálatok

Műszeres kútvizsgálat 2000 m-ig

Meghibásodott a kútja? Homokol, a vize opálos, esetleg rozsdás, vagy kellemetlen szagú és ízű? Lecsökkent a hozama és/vagy a vízszintje? Egyre több áramot fogyaszt a búvárszivattyúja? Netán a kút dokumentációja hiányzik?
A szükséges mérésfajtákkal az alábbi repertoárból feltárjuk a hiba okát, és javaslatot teszünk a kút javítására, ill. elkészítjük annak dokumentációját.
Példa felülepedett, homokoló, csökkent hozamú kútra

Statikus kútállapot esetén végzendõ mérések:

Fajlagos ellenállás szelvény: csőállapot, vékony csőfali kiválás, korrodált szakaszok, csősérülési helyek, csőszakadás, szűrők mélységközeinek meghatározása.
Folyamatos és differenciális hőmérsékletmérés: az álló kút termikus képe alapján lehet egyértelműen felismerni a kúton belüli átfejtődést, vagy a cső mögötti áramlást, fals vízbelépést.
Lyukátmérő szelvény: a csősérülés, csőszakadás helyének kimutatására alkalmas, ill. a megépített kútszerkezet ellenőrzésére szolgál.
Akusztikus hullámkép: cementkötés vizsgálatára (CBL), acélcsőben szűrőhelyek, csősérülési helyek kimutatására.
Példa felülepedett, homokoló, sérült kútra
Természetes gamma: utólagos rétegsor meghatározáshoz, ill. rétegsor pontosítása céljából.meres1

 

Dinamikus kútállapot esetén végzendő mérések:

Folyamatos áramlásmérés: a kitermelt víz szűrőnkénti hozamarányának meghatározása, a működő szűrőszakaszok kimutatása.
Folyamatos és differenciális hőmérsékletmérés: a működő szűrőszakaszok kimutatása, tömszelence zárása, fals vízbeáramlások kimutatása, talphőmérséklet mérése.
Folyamatos és differenciális nyomásmérés: buborékpont, rétegnyomás, valós, a rétegenergiát tükröző üzemi és nyugalmi vízszintek meghatározása gázos hévízkutakban.
Átlátszóság (opál) mérés: A homokolás helyének (tömszelence, szűrő, talp, egyéb csőhibák, stb.) meghatározására. A lyuktelevíziót váltja ki, ha a víz már annyira zavaros, hogy a televízió számára átlátszatlan.
Folyadékellenállás-mérés: vízminőség-változás kimutatása.
Akkreditált mintavételek: kifolyó és szeparált mélységi vízmintavétel, oldott és szeparált gázmintavétel (víz és gáz kémiai összetétele, oldottsó-tartalom, egyes ionok és nehézfémek koncentrációi, pH, vezetőképesség, keménység, stb.).